Montellà, prat d’Aguiló,camí dels Collets, prat de Cadí

Trajecte una mica llarg, clàssic en el Parc Natural del Cadí-Moixeró, però francament bonic. Cada raconada o cada pradell que travessarem esdevindrà una sorpresa. A l’esquerra admirarem el relleu accidentat de la serra amb les seves canals i roques, i a la dreta, les inclinades boscúries que fineixen al fons de la vall de Bastanist, el santuari de la qual albirarem, pregon, en força ocasions.
Amb tot, cal anar amb compte a no despistar-se. Hem de seguir estrictament el traçat del corriol, desdibuixat en alguns moments pel pas del bestiar. Les fites de pedra ens ajudaran a no perdre’ns.

Sortida

Montellà (1.158 m). Població de denominació romana (Montiliano), és una de les quatre viles de Cerdanya (Llívia, Puigcerdà i Bellver són les altres). Església dedicada a sant Genís. Gran bassa amb trui-tes al mig del poble. Interessant panorama del Baridà. Restaurant.

Aproximació

Abans d’entrar al poble hi ha una pista a la dreta, en principi en estat mediocre però més amunt arranjada. Sempre està ben indicada. Passem pel mas d’Esconsa, arribem al coll de Guilera, entrem a mig vessant de la vall de Ridolaina i voregem un seguit d’estreps rocallosos fins al coll de l’Home Mort i l’entrada al prat d’Aguiló, on una tanca metàl.lica ens barra el pas. Deixem el cotxe i ens dirigim al refugi Cèsar August Torras, en un extrem del prat. És guardat de juny a setembre (menjar i begudes).

Montella, prat de Cadí

Itinerari  (Temps h.min)

0.00  Prat d’Aguiló (1.980 m). Sortim en direcció W. Baixem sensiblement. Travessem un sector argilós i creuem dos torrentets. Lleu pujada després per camí marcat
0.20 Collet de les Basses de l’Ós (1.970 m).Baixem al canal de Bastanist, que forma un embut gegantí a la nostra esquerra.
0.40 Canal de Bastanist. Entrem en el profund sot de les Llobateres. Davant veiem un collet destacat. Mentre fruïm del paisatge que ens envolta, hi anem pujant a voltes fent alguna marrada
1.10 Coll de l’Estenedor (1.975 m).Cal posar atenció en aquest tram herbat, ja que aquest bestiar, precisament, ha llaurat el pendent amb camins paral.lels. Continuem sempre per les fites i baixem de nou. Travessem un sector caòtic sota la serra dels Cortils, trobem una tanca feta amb filferro i arribem a un nou pas.
1.45 Collet Superior de l’Orri (1.940 m). Panorama inigualable  del Cadí. Baixem al següent torrent i pugem a un altre coll
2.00 Collet de la Trona (1.920 m). Davallem per fort pendent a cercar un nou torrent.
2.15 Torrent de les Comes (1.825 m). A la vora hi ha uns abeuradors abandonats. Les roques del Migdia i Punxeguda es retallen a l’esquerra. El camí s’eixampla i esdevé pista.
2.30 Prat de Cadí (1.820 m)