Per anar andarrere Tornar al Index en Català Guia Comercial de La Cerdanya Municipis de La Cerdanya Guia Turistica de La Cerdanya Serveis de La Guía de La Cerdanya
Guia de la Cerdanya
www.lacerdanya.com

Llo, gorges de Llo, font del Segre

Bella excursió que permet conèixer les impressionants gorges del Segre i la soledat de l’alta coma de la Culassa.El camí que seguirem havia estat antigament força freqüentat per pastors i pelegrins que anaven al santuari de Núria. Bonics paisatges  amb amplis pastius i de boscos frondosos de pi negre.

Sortida

Llo (1.390 m). Poble molt bonic i ombrívol. Fonts d’aigües sulfuroses al mas Girvés (rodalies). Església parro-quial, romànica, molt interessant (una de les millors de la Cerdanya), dedicada a sant Fruitós. Ruïnes de fortifi-cacions als tossals que donen entrada a les gorges.

Aproximació

Sortim de Llo per una pista asfaltada (ben indicada) que ens duu al mas Girvés. Poc després entrem a les gor-ges. És recomanable aturar-s’hi sovint i apreciar-ne les formes tan espectaculars com insospitades. Passem el Segre per un pont i recorrem sinuosament l’afrau fins al següent pont, davant el mas Patiràs. La pista asfaltada deixa pas a una de terra, però en bon estat. Més amunt, quan la vall se’ns obre una mica, trobem una tanca i un senyal de prohibició de circulació. Aparquem el vehicle vora el torrent de l’Escala

 

Itinerari (Temp h.min)

Llo, font del Segre
0.00 Torrent de l’Escala (1.604 m). Continuem per la pista, a la dreta del riu (riba esquerra). Pendent pro-nunciat que puja. Després davalla per cercar el Segre.
0.15 Bac del Roc Blanc. Ombrívola pineda de pi negre. A l’altre caient de la vall s’alça la coma de les Esplugues, a la serra dels Clots, que ens separa de la vall d’Eina. Augmenta de nou el pendent de la pista. Al fons veiem un refugi.
0.30 Cruïlla. Deixem a la dreta una pista que s’enlaira per la baga de la Culassa i arriba al pla de la Creu, a la carena que separa les valls de Llo i d’Er. Travessem el riu i ens dirigim al refugi.
0.35 Refugi de la Culassa (1.835 m). En no gaire bon estat. Font a les rodalies. Fi de la pista. Ens enfilem en direcció E pel mig del prat. Seguim per un camí fressat i marcat amb pintura blava. Forta pujada en llaçades per bosc de pi negre amb matolls de neret.
1.00 Els Collets. Final del bosc. Hem arribat a una mena de contrafort situat entre els torrents de la Font Blanca i dels Collets. Darrere s’aixeca, encara elevat, el coll de Finestrelles. Deixem a la dreta un viarany que duu a la font Blanca.
1.15 Torrent de la Font Blanca. El travessem i con-tinuem amunt a través d’uns bosquerons. Arribem als prats superiors, on el camí es desdibuixa. Amb tot, està ben indicat. Ascensió forta i constant.
1.45 Unió amb el camí que duu a les fonts del Segre i a Er pel coll de Segalera (2.500 m). També està ben fressat i senyalitzat. Baixem, ara, en sentit SW per pastius i pedregams. Fort pendent pels flancs del puig del Segre.
2.00 Refugi en unes roques (6 persones). Útil en cas de mal temps. Continuem davallant, ara suaument.
2.10 Font del Segre (2.380 m). Brolla entre les pedres. Pedró i placa. Panorama local de la vall.
 
TURISME Esqui a La Cerdanya Rutes BTT Rute dels Càtars Rutes Romàniques